SketchUp 2023

 

SketchUp for Desktop 2023.1

De nieuwe versie van SketchUp for Desktop is beschikbaar! Wij zijn erg enthousiast, deze update maakt de SketchUp for Desktop werkervaring nog sneller en efficienter. Wat is er allemaal nieuw in SketchUp? We hebben de belangrijkste updates voor jou op een rijtje gezet. 

SU2023 2023Launch Channel HeroImagery Horizontal 3x1 Studio

 

SU2023 Launch 20231 Blog icons v3

 

Nieuwe iconen voor SketchUp for Desktop

SketchUp for Desktop komt na 11 jaar met vernieuwde iconen die nu gelijk zijn aan die van SketchUp for iPad en SketchUp for Web.

Naast de nieuwe weergave op de knoppen zijn de functies nu ook duidelijker in het gebruik in het tekenveld.  

 

SU2023 Launch 20231 Blog snaps v3

 

Voeg extra snaps toe aan een Groep of Component

Bij het aanmaken van een Groep of Component is het naast een invoegpunt van het component en de standaard selectie snaps van SketchUp nu ook mogelijk om extra's snaps toe te voegen aan een Groep of Component om het element nog makkelijker en sneller te plaatsen.

 

Klik bij het openen van een Groep of Component op de rechtermuisknop en kies voor "Make/Edit snaps" in het contextmenu. Voeg vervolgens de punten toe die nodig zijn voor je model.

 

SU2023 Launch 20231 Blog horizon color v3

 

 Sfeer met Horizon Color

Open het menu "Styles" en selecteer de stijl die je wilt gebruiken. Klik op "Edit" en ga naar het tabblad "Background" om een "Horizon Color" te definiëren.

Creëer vervolgens de sfeer die je in je model wilt hebben. Maak hiermee een zonovergoten lucht of juist een sfeervolle of dramatische look in je tekening. 

 

LayOut 2023.1

SU2023 Launch 20231 Blog LayOut render 

Render Controls

Versnel het werken met LayOut met de "Render Controls" in "Document setup". Stel je viewports resolutie in edit resolutie in op "Low" en de output resolutie in op "High". Zo kun je snel blijven werken in je document en heb je ook een hoge kwaliteit output naar je klanten.

 

 

 

  su 2023 1 labelsAuto-associate labels

Aan labels die afkomstig zijn van Scrapbooks is meer automatisering toegevoegd. Zo hoef je annotaties zoals titles of schalen niet meer handmatig in te voeren. Als ze eenmaal naar een specifieke viewport gesleept zijn, blijven deze elementen gekoppeld en worden ze automatisch geüpdate.

 

SketchUp for Desktop 2023

 

SketchUp 2023 installer

 

Nieuwe installer voor SketchUp Desktop (voor Windows)

Een belangrijke update! Deze update vervangt de huidige installer zodat je SketchUp Studio features makkelijk integreert in SketchUp Pro. Het verbetert de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de SketchUp Studio functionaliteiten. (voorheen alleen los als plugins te downloaden)

 

 

De standaard applicaties van SketchUp Pro staan automatisch aangevinkt. Beslis zelf of je de SketchUp Studio features wil integreren of niet. Selecteer de features die je wil overnemen, installeer de nieuwe functies en je bent klaar voor je nieuwe workflow!

 

De Revit Importer (voor SketchUp Studio en Windows only)

Bespaar uren op de Revit-naar-SketchUp workflow. Een van de meest aangevraagde functies is eindelijk doorgevoerd. De Revit importer verbindt de twee belangrijkste tools in de industrie: SketchUp en Revit. Importeer Revit modellen nauwkeurig en tijdsefficient naar de SketchUp omgeving. Je bespaart uren en in sommige gevallen zelfs dagen!

Het importeren van Revit in SketchUp was altijd al mogelijk, in voorgaande versies was het alleen omslachtig en het duurde lang om het model terug in presenteerbare staat te krijgen. Alle geometrie was driehoekig, materialen werden niet overgenomen en alle objecten werden willekeurig geplaatst. Je had geen tags, geen groepen, geen componenten, etc. Je was uren bezig, soms dagen om alles weer goed te krijgen. Gelukkig is dit nu opgelost met Trimble!

SU2023 LaunchImagery RevitImporter Windows HighRes

Revit import SketchUp Studio 2023

 • Het versnelt de import en zorgt voor een cleane workflow, ook bij complexe modellen. Geen triangulation of irrelevante geometrie.
 • Het zorgt voor een goede samenwerking tussen projectfasen, teams en andere belanghebbende.
 • Het optimaliseert geimporteerde Revit-bestanden automatisch voor SketchUp 2023.
 • De import wordt netjes vertaald naar SketchUp groepen, componenten en tags
 • Geconverteerde bestanden zijn veel kleiner dan voorheen.

Deze importer is essentieel voor een nauwkeurige en snelle workflow. Je hebt meer tijd om je visie te verfijnen.

Let op: Heb je een SketchUp Studio abonnement? Dan heb je toegang tot deze functie zodra je update naar SketchUp 2023. Heb je een SketchUp Pro abonnement? Installeer de Revit importer in SketchUp en start de 30 dagen proefversie. Je hebt geen Revit licentie nodig.

Upgraden?

Ben je tevreden over de Revit importer en wil je er gebruik van blijven maken, neem dan contact met ons op voor een upgrade naar een SketchUp Studio abonnement.

Flip tool

Met de gloednieuwe "Flip tool" visualiseer je met gemak! Spiegel het ontwerp en gebruik de rode, groene of blauwe vlakken om te spiegelen en de juiste orientatie te bevestigen. Zo hoef je niet meer te zoeken naar "Flip along" en het resultaat hiervan.

Je spiegelt het ontwerp zonder overbodige handelingen. Dat bespaart tijd! Tip: schakel "Flip Copy" in om een symmetrische kopie te maken van één enkel onderdeel of van het volledige ontwerp. Gebruik bestaande onderdelen om een volledig symmetrisch ontwerp te maken. 

SU2023 2023Launch Channel HeroImagery Horizontal 3x1 Extra


LayOut 2023

Nieuw in LayOut: 

DWG referentie

Importeer DWG-bestanden als referentie. Het werkt hetzelfde zoals LayOut de formaten .jpg en .png beheert. Nu werkt het ook met alle afbeeldingen, tekstbestanden en AutoCAD-tekeningen. Je ontvangt een notificatie zodra een .dwg referentie verandert. Ook als de link verouderd is, het referentiebestand een relink krijgt of als deze is verwijderd. Alle .dwg referenties zijn met behulp van de "File Reference Manager" makkelijk te bekijken en aan te passen. Alle referentiebestanden blijven altijd intact en up-to-date. Je behoudt alle bewerkingen zoals scaling masks en shape styling in LayOut bij updates van de bestanden.

Meer nieuw in LayOut:

 • 2-point / custom rotation

  Stel een non-zero degree baseline in voor rotatietransformaties voor betere uitlijning van objecten. De custom rotation helpt de gebruiker om objecten uit te lijnen die niet al op de 90 graden lijn staan.
 • Overrides for tag visibility versus styling

  Coördineer linestyles in LayOut. Deze verbetering maakt het makkelijker om een gecoördineerde linestyle te maken in een viewport, deze te kopiëren en te gebruiken in meerdere scenes.
 • Verbeterde camera prestatie voor viewports

  Ook de 'Pan' modus bij een viewport is gestabiliseerd. Selecteer "Preserve Scale on Resize' voor betere camera prestatie zonder ‘schokkend’ beeld. 

SU2023 2023Launch Channel HeroImagery Horizontal 3x1 Hero