Brabantse Turfmarkt in DelftLees meer over ons historische pand in Delft.

Over ons • Kantoor_bt • 
Image1

Ons kantoor in DelftHet dubbelpand Brabantse Turfmarkt 46-48 is in 1909 gebouwd naar een eigen ontwerp uit 1908 van de Delftse aannemer
C. Vlasblom. De voorgevel is uitgevoerd in een eclectische stijl met neorenaissancetrekjes. Opvallende elementen zijn het kleine, louter decoratieve, trapgeveltje middenop de voorgevel, bekroond met een smeedijzeren windwijzer en het siermetselwerk met kleurige steen van de gevelbeëindiging en de ontlastingsbogen boven de gevelopeningen. Op de begane grond bevonden zich links en rechts deuren die vroeger toegang gaven tot twee bovenwoningen. Daartussen bevonden zich oorspronkelijk twee bredere dubbele deuren van een bedrijfs- of stallingsruimte.


In 1972 vestigde T. Simons zijn snackbar in het pand, waarvoor de pui werd gemoderniseerd. Deze werd gepleisterd, voorzien van een luifel over de volle breedte, en een even brede gevelreclame erboven. Op de begane grond werden de brede gevelopeningen voorzien van een nieuwe invulling. Op de verdiepingen werden de schuifvensters vervangen door vensters met een vaste tussendorpel. De moderniseringen van toen zijn in tegenwoordige ogen een aantasting, ook voor de huidige eigenaar. Hij besloot de pui zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen. Toen de pleisterlaag werd verwijderd kwam het zeer sterk beschadigde metselwerk tevoorschijn. Met heel veel moeite is het gelukt het oorspronkelijke beeld van het metselwerk met de ontlastingsbogen te reconstrueren. Vanwege de aanwezigheid het brandwerende verlaagde plafond konden de nieuwe vensters helaas niet de oorspronkelijke hoogte terugkrijgen. Toch betekent de reconstructie van het decoratieve metselwerk van de pui een enorme verbetering van het pand, die de opvallende architectuur tot zijn recht laat komen.

Opdrachtgever C.M. van der Woude ontving voor de restauratie van de gevel in 2009 de Comteprijs en de Comte Publieksprijs.

Voor informatie over de Comteprijs klik hier.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk online versie

Image17
Image18
Image19


Image20
Image16

VMV methodiek voor Adomi 2016


Image15

VMV cad-adviseurs maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten